Bekkenbunnen forklart
9. januar 2022 Skrevet av Judith Melbye
Slik forklares det i Store medisinske leksikon: Bekkenbunnen danner det relativt faste, muskulære gulvet (diaphragma pelvis) i det lille bekkenet. Bekkenbunnen består hovedsakelig av en stor, hesteskoformet muskelplate (musculus levator ani), formet som en trakt, som baktil er festet i korsbenet og halebenet og i de nedre delene av bekkenets sideflater (ramus ossis ischii). Fortil er åpningen i «hesteskoen» lukket kaudalt av en tverrgående seneaktig muskelplate (diaphragma urogenitale). Musklenes bakre del danner åpning for passasje av endetarmen, mens den fremre, tverrgående delen gir åpning for urinrøret (hos kvinnen også av skjeden). Rundt åpningene er det ringformet lukkemuskulatur: baktil musculus sphincter ani externus,fortil musculus bulbospongiosus.
Nedlastbar brosjyre fra Norsk Fysioterapeuts faggruppe for kvinnehelse
Kari Bø forklarer godt i denne videoen.
Ikke så lett å fatte, nei. Men heldigvis har flere forklart det på enklere vis, se videoen til Kari Bø, så ser du det lettere. Etter svangerskap og fødsel er det viktig å la muskulaturen ta seg inn igjen og hvile i noen uker. Belastningen kroppen din har hatt, både gjennom graviditeten og særlig det å presse ut et barn, er heftig. Det er ingen quickfix, selv om noen prøver å underdrive følgene. Men så er det tid for å trene seg opp igjen.
En fødsel er et traume for kroppen og skal behandles deretter. Man MÅ trene seg seg opp etter en fødsel. Kroppen kan i stor grad hele seg selv, men du må hjelpe til gjennom å stimulere muskulaturens egne responser. Her må jeg selvfølgelig skyte inn at ikke alt kan trenes bort, skader på nerver og muskulatur trenger oppfølging, behandling og ofte kirurgi.
Bekkenbunnstrening anbefales av leger, fysioterapeuter, sexologer, jordmødre og gynekologer. God kontroll over musklene i underlivet forebygger plager knyttet til svangerskap, fødsel og overgangsalder. Nærmere 25 % av norske kvinner har plager med urinlekkasje.
Bekkenbunnsmusklene støtter organene i underlivet. Trening av bekkenbunnen i svangerskapets 20.-36. uke har vist seg å redusere risikoen for å få urinlekkasje etter fødselen. Forskerne fant også ut at gruppen som gjorde disse øvelsene hadde en kortere utdrivningsfase enn kontrollgruppen.I tillegg er bekkenbunnstrening en effektiv behandling for anstrengelseslekkasje, såkalt stressinkontinens, som typisk skjer ved fysisk aktivitet, host, nys og tunge løft. Ifølge flere norske studier blir ca. 70 % helt bra eller bedre kun med 3-6 måneders systematisk, daglig styrketrening av bekkenbunnen. Vedlikehold og forebygging er viktig gjennom hele livet.
Bekkenbunnen består av viljestyrte muskler med de samme reaksjonene som f.eks muskler i nakke og skuldre. Du kan derfor, på lik linje med vondt i nakken, få vondt i bekkenbunnen på grunn av stress eller annen psykisk belastning, såkalte psykosomatiske smerter.
Undersøkelser viser at mange kvinner trener feil og er usikre på om de bruker bekkenbunnen riktig. Hvis du er i tvil, er det en god investering i egen underlivshelse å få sjekket bekkenbunnen hos en spesialist som kan instruere deg i riktig trening og evaluere/måle styrken din, anbefale hjelpemidler og gi deg veiledning i avspenning hvis det er det du trenger. Formålet med behandlingen er en velfungerende, sterk og sunn bekkenbunn, enten det dreier seg om lekkasje, smerter eller nedfall.
Kilder: https://sml.snl.no/bekkenbunnen
https://www.bekkenbunnen.no/tips-og-rad
